Skip to content

Advocate: Tjalve AarflotComposable Content

Profilbilde av Tjalve Aarflot

Forfatter

Tjalve Aarflot
4 minutter lesetid

The Future of Business is Composable

Er du klar for noe nytt og spennende i mylderen av løsninger for webutvikling og innhold? Composable Content er kort en sagt moderne variant av Headless CMS, men som er mer ubegrenset i forhold til hva du kan modellere og løse for kunden. Jeg brukte denne teknologien da jeg lagde nye itverket.no, og forelsket meg ganske raskt i den. Dette vil jeg dele med flere!

Gartner skrev i 2020 at "The Future of Business is Composable", og i 2021 brukte de også begrepet "Composable" om CMS og DXP (Digital Experience Platforms). Siden dette har begrepet eksplodert i markedet, og det er bare å bli vant med først som sist. Mange aktører som tidligere skrev at de drev med Headless CMS og etterhvert kanskje Structured Content, holder nå på med Composable Content.

Det vil ikke si at det bare er en rebranding. I en tradisjonell løsning for Headless CMS så er i mange tilfeller datastrukturen mer rigid og forhåndsdefinert, og det kan være vanskelig å tilpasse den til spesifikke behov. I tillegg kan noen Headless CMS-er mangle muligheter for å enkelt gjenbruke innhold på tvers av ulike formater og kanaler.

Dataen du modellerer kan leve sitt eget liv

Med løsninger for Composable Content så kan data du modellerer og lagrer leve sitt eget liv og bli gjenbrukt på ulike måter, i stedet for å være låst fast i en spesifikk representasjon som for eksempel på en webside eller i en artikkel. En stor, norsk aktør innen dette området er Sanity.io, og vi har allerede flere konsulenter som jobber med dette hos ulike kunder.

Siden en del løsninger for Composable Content er så frie kommer man kanskje borti at man må definere alt fra starten av i stedet for å ha noen ferdige blokker slik man kan være vant med fra mer tradisjonelle CMS-løsninger. Er det egentlig nødvendig å alltid måtte definere en tekst-blokk, figur, kontaktperson, tittel og så videre på nytt i hver løsning man setter opp?

Det er mange kule aktører allerede som lar deg lage innhold vha. ferdiglagde blokker, som Notion, Coda, Retool, Glide, Anytype osv., men en aktør som tar dette videre er hash.ai med sin blockprotocol.org, som er en åpen protokoll for blokk-innhold der man i teorien kan gjenbruke andre sine blokk-definisjoner med eget innhold. Kanskje kan vi snart kombinere skjema-definisjoner fra blockprotocol med innhold fra Sanity?

Innhold i vår

  • Kunnskapsdeling av nye løsninger og tjenester
  • Fagkveld for å definere domenet
  • Kurs etter påske for alle interesserte

Jeg tror fremtiden med Composable Content er gøy både for backend- og frontendutviklere, og en del av det jeg håper å få til med denne Advocate-gruppen er deling og diskusjoner om nye løsninger innen området.

Vi hadde en innledende fagkveld tidligere i vår der vi gikk gjennom hva som ligger bak konseptet og hvordan vi kom hit, så litt på ulike løsninger som finnes i markedet i dag, før vi hadde en bolk om hvordan man kan hjelpe kunden med å migrere til en løsning basert på for eksempel Sanity.io der man kartlegger data og behov gjennom workshops.

Etter påske skal jeg holde ett eller flere kurs i Sanity.io som jeg tror blir interessant for mange! Det første kurset blir nok for alle som er nysgjerrige på Sanity der vi setter opp en enkel løsning med next.js og sanity.io. Jeg håper å holde et oppfølgingskurs senere der vi lager en avansert løsning i Sanity med egendefinert input tilpasset løsningen for å se hvordan vi kan bruke teknologien for å revolusjonere hverdagen til innholdsskapere i en bedrift.

Uansett bakgrunn så er dette en teknologi du kan gjøre deg nytte av og som kan hjelpe deg å lage mer effektive og gjenbrukbare løsninger for kunden.