Skip to content

FagkveldKryptografi, fakturering, debugging og F#

Profilbilde av Henriette Kopstad

Forfatter

Henriette Kopstad
4 minutter lesetid

Ny fagkveld! På agendaen stod det lovende presentasjoner om alt fra spesifikke løsninger hos kunde til kryptografi, men også kurs i funksjonell programmering. Det er et programmeringsparadigme alle utviklere sier de har vært borti, men (merkverdig nok) kun en brøkdel av disse igjen kan noe av. Guilty! Med andre ord var denne fagdagen absolutt noe undertegnede skjønte at det kom til å bli god avkastning på. Likevel klarte jeg å komme nesten 15 minutter for sent.

Cryptography 101

Det var en tabbe. Usikker på om leser er klar over dette, men kryptografi er et ganske stort område, som Richard ville presentere oss for. Dette gjorde at det muligens var over middels ambisiøst å prøve å hoppe rett inn og skjønne tegningen 15 minutter etter presentasjonen begynte. Det gikk heldigvis bedre etterhvert. Richard har veldig god kunnskap om kryptografi fra tidligere oppdrag og eget initiativ. Presentasjonen hans tok oss med gjennom de grunnleggende prinsippene og teorien man bør ha kjennskap til.

Et eksempel på dette var randomness, som er et viktig konsept innen kryptografi og som går ut på å legge til tilfeldigheter i sikkerhetsalgoritmer og prosedyrer for å øke robustheten. Hvor godt en generator av tilfeldige tall som blir brukt for å sikre et system fungerer har en direkte innvirkning på styrken av beskyttelsen av dette systemet. Teorien ble tydeligere med konkrete eksempler, som PRNG (pseudorandom number generator), som er én implementasjon av en slik generatoralgoritme av tilfeldige tall. Målet med denne presentasjonen var å legge grunnlaget for neste fagkvelds innlegg om hashing, som kommer til å være mer praktisk orientert, og som jeg har store planer om å komme tidsnok til, kanskje til og med noen minutter før.

Invoicing @Waypoint

Nestemann ut var Ole Andreas som pratet om en løsning som har blitt utviklet for IF forsikring (Waypoint), én av kundene til ITverket. Her er det mye som ikke kan deles offentlig ettersom det er veldig spesifikk informasjon om interne prosesser hos en av våre kunder, men personlig lærte jeg i alle fall hvordan jeg skal hacke meg til å snyte Norge for sine forsikringspenger.

Det var interessant å høre om erfaringer Ole Andreas har gjort seg fra prosjektet og hva han tar med seg videre, og vi satser på at enda flere ITverkere kommer til å dele hva de har lært av sine prosjekter fremover!

OzCode, en debugger på steroider

Etter en aldri så liten matpause introduserte Marius oss for OzCode, en debugger extension til Visual Studio. Han tullet ikke med tittelen på presentasjonen. Vi fikk en demonstrasjon av de utallige funksjonalitetene som kom med OzCode, og fikk førstehånds innsikt i hvordan dette kunne hjelpe i forskjellige scenarioer.

Marius sine personlige favoritter er at man kan sette properties man vil holde øye med som favoritter og at man kan søke opp properties og se verdien. Ikke bare demonstrerte Marius hvor allsidig OzCode er, han lovte til og med at den ikke gikk for hardt ut over ytelsen mens man debugger! Hvert fall ikke nok til at det ikke var verdt det.

Etterpå så møttes vi alle sammen for en planlagt workshop i F#. Her lærte vi mer om F# ved å rette opp tester som feiler. Dette er noe alle kan gjøre, koden ligger på github https://github.com/ChrisMarinos/FSharpKoans