Skip to content

ReisebrevFrontEnd Con

Profilbilde av Karl Ivar Helsvig
Profilbilde av Thomas Andersen
Profilbilde av Syver Bolstad

Forfattere

Karl Ivar Helsvig, Thomas Andersen, Syver Bolstad
9 minutter lesetid

22.11.19 dro Syver, Thomas og Karl Ivar på konferanse til Warszava i Polen. De tilbrakte helga som turister i byen, før konferansen startet på mandag. Turen ble en herlig miks av sosialt og faglig, men i dette "reisebrevet" skal de, av åpenbare grunner, fokusere mest på det faglige.

Nerder uten sosiale antenner.

For ordens skyld åpnet vi oppholdet vårt i Warszava med å gjøre det mest turistaktige man kan gjøre. Vi hoppa på en turistbuss, etter et brennende ønske fra Thomas "Turist" Andersen. På den måten fikk vi oversikt over byen og kunne med god samvittighet poppe en pils og sette på Premier League på kvelden. Etter å ha utforska byens restauranter og severdigheter i helga var det tid for det vi faktisk kom for - nemlig konferanse.


###Douglas/JSON Crockford FrontEnd Con i Warszava ble blåst i gang ved at Douglas Crockford, mannen som fant opp det smått revolusjonerende dataformatet JSON, holdt en veldig inspirerende presentasjon om utviklingen av JSON.

Douglas (ja, vi er på fornavn) snakket primært om utviklingen av JSON, og hvordan JSON hadde blitt utviklet som et lettvektsalternativ til for eksempel XML. Crockford har også forfattet "JavaScript: The good parts" og "How JavaScript works", men han virket mest hypp på å fortelle om JSON - det var liksom hans hjertebarn. Etter presentasjonen ble det stilt en rekke spørsmål, der følgende var det mest underholdende:

  • Q: "Thank you sir for your presentation, sir. I wanted to ask you if you like space or tabs?"
  • Crockford: "Wow, what an insightful question" (les med ironisk tonefall).
  • Publikum: Ler høyt mens Q stotrer litt før han formulerer oppfølgeren.
  • Q: "Hehe, oh , but if you HAVE to choose? You must pick one."
  • Crockford: "Okey, if I must. I hate that we have two ways of accomplishing the exact same thing. Then we should remove one option. We can live without tabs, but we can't live without spaces. So for me it's simple. Remove tabs, keep spaces."
  • Publikum: Alle gisper, ler litt, og annerkjenner svaret.

For de 500 oppmøtte var nå den evige klisje-debatten om man skal bruke tab eller space lagt fullstendig død, og alle var enige i både konklusjonen og at de hadde fått valuta for konferansepengene. I tillegg fikk vi bekreftet at det faktisk ikke finnes dumme spørsmål, selv om dette tilsynelatende ikke var så langt unna.

VUE og kleine ordspill.

Det kan virke som om Vue er det store i Øst-Europa nå, da det var dette desidert flest talks handlet om. Noen talks var rettet direkte mot Vue, mens andre omhandlet noe annet men brukte Vue i demoen. Gjennomgående for nesten alle talksene var at bibliotekene som ble benyttet hadde et navn som inkluderte et vue-ordspill. Vuesualizations, Vuetify og Vuelidate for å nevne noen. Vuesualizations er et verktøy for å enkelt visualisere data i komplekse figurer. Vuetify er et designrammeverk som inneholder mange ferdiglaga komponenter som kan spare deg mye tid på styling, og Vuelidate som er et bibliotek for å gjøre det lettere å validere forms.

Talken som var tettest knyttet opp mot Vue var “Vue 3.0 for Library Authors” av Damian Dulisz. Talken handlet om hvordan den nye versjonen av Vue kan gjøre det lettere å lage eksterne bibliotek, hvor han blant annet viste hvordan han hadde skrevet om og forenklet biblioteket Vuelidate vesentlig ved bruk av "composition-api" som vil være tilgjengelig i Vue 3.0. Damian Dulisz holdt også en workshop om Vue som tok for seg hvordan man kunne forenkle og dele opp komponenter ved bruk av “slots” for å gjøre store prosjekter mer oversiktlig. Han ga også en introduksjon til dynamiske komponenter hvor dataen som skal vises på siden bestemmer hvilke komponenter som blir lastet inn, som både sparer klienten for å laste inn ubrukte komponenter og gjør siden mer oversiktlig.

Konferanselokalet/Horror House/Palace of culture and science.

Angular IVY

Dmitriy Shekhovtsov, grunnleggeren av Valor Software som står bak blant annet ngx-bootstrap, holdt en talk om Angular IVY og hva vi som utviklere kan forvente oss av denne oppdateringen. Det er store forventninger til Angular 9, som er rett rundt hjørnet. Angular 9 kommer med Angular IVY, en ny kompilerings- og renderingsmotor som er forventet å løse mange av utfordringene man har med Angular i dag, både i utvikling og i produksjon. Med versjon 9 og IVY kan vi blant annet forvente opptil en halvering av størrelsen på bundles, samt raskere kompilering av koden. Samtidig som dette kan bidra til smidigere bygg og deploy for oss utviklere, så burde man kunne forvente raskere lasting av applikasjonene for brukerne.
Angular 9 byr også på en del ekstra snacks som vil gjøre hverdagen som utvikler enklere. For det første introduseres nå Strict Template Checking. Dette innebærer at man får TypeScript-støtte for HTML i Angular. Man vil altså kunne se, finne og utbedre kompileringsfeil i Angular templates mens man koder. I tillegg introduseres HTML debug, noe som blant annet vil være veldig nyttig når man henter data asynkront direkte til template med async pipes.

Building the web

I Building the web in the web snakket Sara Vieira om produktet deres CodeSandbox.io. CodeSandbox er en online IDE og prototyping-verktøy for rask webutvikling direkte i nettleseren. CodeSandbox bruker nå VSCode som editor, så for de fleste vil det meste her allerede være kjent. Løsningen lar deg raskt starte nye prosjekter i en rekke Javascript-rammeverk og andre webteknologier. All boilerplate blir automatisk satt opp for deg og du er i gang med kodingen i løpet av sekunder, uten å måtte installere masse lokalt på egen maskin. Når man har lyst til å gå videre med det man jobber med, kan man enkelt laste ned en zip av koden eller publisere til GitHub for å fortsette videre lokalt. CodeSandbox har i tillegg støtte for å publisere koden til blant annet Netlify for hosting. Et veldig bra verktøy som alle burde sjekke ut om man vil teste ut et nytt rammeverk. I grunnen er det her fullt mulig å kun utvikle i nettleseren og publisere til hosting uten å ha gjort noe koding lokalt på egen maskin.

I Polen er det trendy med blått lys midt på dagen.

Ytelse

Generelt inneholdt konferansen mange talks som omhandlet optimalisering eller ytelsesforbedringer i Javascript-rammeverk. Jeg vet ikke om det er internetthastigheten i mellomeuropa, eller hva det er, men folk virket generelt en god del mer opptatt av dette enn det vi er her hjemme. Spesielt interessant var Minko Gechevs talk om fremtiden til frontend rammeverk. Minko jobber i Google og snakket blant annet om hvordan de eksperimenterer med tensorflow.js og predictive prefetching av ressurser i ulike webløsninger. Hovedideen her er at i stedet for å hente alle ressurser når brukeren for eksempel navigerer til en side, så kan man bygge opp modeller som forsøker å forutse hva brukerne kommer til å trykke på før de gjør det. Dermed lager man en smidigere opplevelse for brukerne (ettersom ressursene allerede er lastet), samtidig som man kanskje kan unngå å hente ressurser som ikke brukerne kommer til å ha behov for.

Trending

Andre nevneverdige talks var Roman Kubas Rocking static sites with Nuxt, Vue and Node. Det virker som statiske nettsider for alvor er på moten. Det anbefales å sjekke ut om Nuxt eller Next kan gjøre noe med den initielle lastetiden til applikasjonen din om du jobber på et Vue- eller React-prosjekt. Kirsty Burgoines CSS GRID a most excellent adventure! var også en helt fantastisk talk om hvor enkelt det endelig skal bli for oss utviklere å lage kurante layouts som fungerer på alle flater. CSS Grid støttes i dag i omlag 95% av alle nettlesere. Alle barna gleder seg til man kan bruke det uten å måtte hacke frem noe som skal funke overalt (fy skamme seg IE).

Konklusjon

Konferanse er gøy. Særlig interessant er det å dra utenlands og se hva andre utviklere interesserer seg for, og hvor forskjellig det er fra det vi jobber med til daglig. Det at konferansen fant sted i en Europeisk storby med rik historie la heller ikke noen demper på totalopplevelsen. Det frister definitivt til gjentakelse!

Syver, Thomas og Karl Ivar.