Av: Marius Thingwall

“Oppmøte foran operaen” var beskjeden vi hadde fått før første arbeidsdag som ny sommerstudent hos ITverket. Det var nok å tenke på da jeg gikk nedover Karl Johans gate før årets kick-off. Foran meg ventet en sommer fylt med inntrykk, nye vennskap og masse kunnskap.

For å sparke i gang prosjektet tok ITverket med sommerstudentene til Hafjell. På agendaen stod introduksjon til C#, kodekata og informasjon om hvilke prosjekter vi skulle plasseres på. Det var naturlig nok en del spenning rundt hvor de åtte nyansatte sommerstudentene skulle sitte. Som ferske konsulenter ble vi delt inn i prosjekt hos to av de største kundene til ITverket: Norges Idrettsforbund og If Skadeforsikring NUF. Som seg hør og bør var det – i tillegg til det faglige – lagt til rette for sosiale aktiviteter. I akebanen på andre siden av dalen fikk vi oppleve g-kreftene i en hjulbob og prøve oss på paintball i skogen. På kvelden holdt vi varmen i hyttens jacuzzi. Alt i alt en fantastisk måte å starte sommerprosjektet på.

Etter hytteturen var vi delt opp i to, med fire studenter på hvert team. Jeg hadde fått beskjed om at jeg skulle sitte hos Norges Idrettsforbund på Ullevål Stadion. Spent møtte vi opp og fikk utdelt utstyret vi skulle bruke resten av sommeren. Ingenting er så motiverende som å jobbe på reelle prosjekter. Den første dagen hadde vi møte med kunden vår, interaksjonsdesigner og grafisk designer. Alt var lagt til rette for produktet vårt skulle settes i produksjon når vi var ferdig, og faktisk benyttes.

Prosjektet vi skulle være en del av var i regi av Håndballforbundet. De ønsket en oversikt over håndballanlegg i Norge. Med andre ord, hvor er det mulig å spille håndball i de forskjellige kommunene, samt hvilke lag og klubber som eksisterer. Til denne oppgaven ble det valgt å bruke ASP.NET MVC 5. Kort fortalt er dette Microsoft sitt rammeverk for bygging av web applikasjoner. For at applikasjonen vår skulle se bra ut brukte vi javascript-rammeverket Knockout i front end, i tillegg til Bootstrap og LESS.

Et ønske fra kunden var et interaktivt kart som en kunne navigere rundt på, samt se statusen til hver kommune. Det var ingen på teamet som hadde erfaring med denne type teknologier, men etter hvert fant vi ut at det også lot seg løse på en veldig god måte. Ved hjelp av Leaflet kunne vi få opp norgeskart med tilhørende kommuneinformasjon og status. Til vår store glede ble dette godt mottatt av kunden.

En ting vi som studenter ved NTNU var litt nervøse for før vi skulle begynne å jobbe, var programmeringsspråket C#. Vi har ingen dedikerte fag om Microsoft sitt språk. Heldigvis ble begge sommerprosjektene satt sammen med erfarne og hjelpsomme utviklere fra ITverket. Terskelen for å stille spørsmål var alltid lav, og en hjelpende hånd var aldri langt unna om vi trengte det.

Det er mye som skjer i et sommerprosjekt som konsulent. I tillegg til å være utvikler, var vi nødt til å opprettholde kontakt med kunden slik at vi hele tiden holdt oss innenfor kravspesifikasjonen. I løpet av de seks ukene vi var hos ITverket fikk vi oppleve spennende utvikling og en kunnskapsrik hverdag. Vi fikk smake på hvor vanskelig det kan være å estimere tid i et stort prosjekt og jobbe opp i mot ukentlige demonstrasjoner av nye features.

Jeg har aldri hatt en sommerjobb som gikk så fort unna. Hver dag var det nye, og artige utfordringer vi kunne begi oss ut på. Når teamet stod og presenterte det ferdige produktet i begynnelsen av august var jeg utrolig stolt over det vi hadde laget. Jeg er glad for at jeg valgte å takke ja til sommerjobben hos ITverket.

Produktet som sommerstudentene hos Norges Idrettsforbund produserte, finnes her: http://anleggsatlas.no/