Skip to content

Fagkveld bachelor- og masteroppgave

Profilbilde av Morten Kartevoll

Forfatter

Morten Kartevoll
4 minutter lesetid

Hei, bloggen!

1. september begynte 6 håpefulle nyutdannede sjeler i ITverket med sekkene fulle av håp og nysgjerrighet. Disse skulle lære alt det var å vite om IT-verdenen. Etter å ha avsluttet studietiden mens en viss pandemi herjet, var de klare for å legge dette kapitlet av livet sitt bak seg. Arrangementsgruppa skulle derimot ha det annerledes.

Andre dag på jobb fikk de beskjed om at de skulle presentere sine tidligere oppgaver på Rebel 15. september. Med hæla i taket og kaffekoppen i hånden tok de fatt på oppgaven. To uker senere sto de foran nærmere 50 itverkere i en stemningsverdig kinosal. Lysene var på, prosjektoren virket sånn halvveis og pilsen var i rommet ved siden av. Det var tid for fagkveld.

Agenda for dagen så slik ut:

  • Blendi Maliqi: Kryptering og skysikkerhet ved billettering i offentlig transport
  • Jenny Yuyan Fei: Plane Sight - Mobilapp studentprosjekt
  • Vilde Johanne Leinonen: Prosjektarbeid i Software Engineering - KlimApp
  • Robin Aleksander Finstad: Reputationsystems in peer-to-peer networks
  • Vanahn Nguyen: En ASP-interpret
  • Praveen Kirubaharan: Elderly’s experiences with online and mobile banking

Etter noen praktiske informasjoner var det tid for at oppgavene skulle presenteres. Selv om alle ikke hadde gått på studier med avsluttende oppgaver, hadde alle enten en oppgave eller et prosjekt å levere. Blendi sparket fagkvelden i gang med å presentere bacheloroppgaven sin. Han hadde laget en krypteringsløsning for billettering i offentlig transport som skulle erstatte den nåværende fysiske løsningen og over i cloud. Kunden var Entur. Videre skulle Jenny presentere et prosjekt hun hadde under studiene, hvor de skulle lage en app som viste fly i luften over Norge, samt værforhold på flyplasser. Tross litt tekniske problemer og demospøkelse en aldri kommer seg unna, fikk Jenny til slutt vist en demo av den fine appen med mange fly rundt i Norge.

Før matpausen skulle Vilde, som har studert det samme som Jenny, vise et tilsvarende studentprosjekt. Hun hadde laget en app som viste klimaendringer i Norge. Selv om hun hadde studert interaksjonsdesign, trakk hun frem at det viktigste med faget var prosessen og ikke det visuelle. En liten latter fra publikum før presentasjonen fortsatte.

Deretter var det tid for mat, hvor Rebel hadde vartet opp med ulike typer pizzaer. En halvtime senere, gode og mette, var det tid for Robin sin masteroppgave. Oppgaven dreide seg om tillitssystemer i node-til-node-nettverk. Etter noen tunge formler og fine figurer, kan vel mange si seg enige i at de ikke skjønte halvparten av det Robin sa.

Etter det var det tur for Vanni sin prosjektoppgave i programmering: Asp-interpret. Vel vitende om at ingen i rommet visste de riktige definisjonene for “Asp” og “interpret”, geleidet hun publikum gjennom en demo hvor hun forklarte begge disse begrepene og viste en Asp-interpret som kunne tolke og kjøre Asp-programmer.

Sist ut var Prav. Han hadde skrevet en masteroppgave om eldres bruk av nettbank. Etter å ha konsultert med en rekke eldre mennesker, banker og hjemmesykepleiere, presenterte han hva de hadde kommet frem til.

Fagkvelden ble en braksuksess, og vi håper på å kunne gjøre dette til neste år! Vi ble godt kjent med de nyutdannede i ITverket, og fikk samtidig sett hvor gode (og dårlige) de var i dart da vi dro videre til OCHE senere på kvelden.