Skip to content

TastaturMitt første hjemmelagde tastatur

Profilbilde av Mats Faugli

Forfatter

Mats Faugli
6 minutter lesetid

Det ferdige resultatet: cantor-remix med Blackpill microcontrollere og QMK/Miryoku firmware

Etter jeg blogget om hvordan jeg datt ned i det mekaniske tastatur kaninhullet, ga jeg opp å finne den perfekte tastatur layouten. Det er så mange fallgruver når man skal sette sammen mange lag, og jeg blei rett og slett lei av å remappe alle tastene hele tiden. Det var da jeg kom over en populær layout som heter Miryoku. Miryoku er en 36 tasters layout som inkluderer alle taster fra et tradisjonelt tastatur, men med media taster og emulering av mus i tillegg. Det tok ikke lang tid før jeg var solgt på dette oppsettet.

Jeg prøvde å bestille deler til et 3W6 tastatur, men på grunn av global brikkemangel var pcb fabrikanten tomme for den spesifikke USB-C komponenten

- Mats Faugli, Utvikler og tastatur-geek

Miryoku layout utviklet av Manna Harbour

  • Basert på Colemak DH, men QWERTY og flere andre alfa layouts er også støttet.
  • 6 lag styres med tomlene for media taster, navigering, mus emulering, symboler og F-taster.
  • Homerow mods for enkel tilgang til modifier tastene shift, control, alt/option og super/command.
  • Numpad-formet lag for tall, symboler og F-taster. F.eks. tallet 1 er plassert på samme tast som ! og F1, osv.
  • VIM-taster for piler (tenk HJKL), og de samme tastene brukes også til å styre musepeker og media taster. F.eks. pil høyre, neste låt og musepeker til høyre er plassert på samme tast.

Når jeg endelig landet på en layout jeg vil bruke tid på å lære meg, måtte jeg bare finne meg et tastatur design med 36 taster. Det er så ufattelig mange open source tastaturer med 36 taster der ute, og det å finne det rette for meg tok faktisk flere måneder med surfing på /r/ErgoMechKeyboards og kbd.news. Nye design dukker opp nesten hver uke! Noen av de mest populære finnes som ferdige kits (noen tilbyr til og med å lodde alt sammen for deg), men de er sjelden på lager. Jeg fant fort ut at man måtte snakke med andre entusiaster på diverse Discord servere og bli med i såkalte «group buys».

Jeg prøvde å bestille deler til et 3W6 tastatur, men PCB fabrikanten var tomme for den spesifikke USB-C komponenten. Skulle jeg komme rundt det måtte jeg ha endret PCB designet i KiCad, men det ville nok kostet mer tid og penger enn jeg var villig til å bruke. Jeg lette videre, men satte opp noen mål i omtrent prioritert rekkefølge:

  • Portabelt
  • 36 taster for Miryoku layout
  • Aggressive pinky stagger
  • Billig
  • USB-C
  • Enkelt å bygge

La meg utdype litt rundt noen av disse punktene og hva det egentlig har å si for et design.

Portabelt

Dette målet utelukker alle design med MX-brytere fordi tastaturet blir for klumpete og tjukt. Et trådløst design ville gjort det veldig portabelt, og skal man jobbe på toget slipper du unna litt kabeltrøbbel. Men siden jeg også ville ha det billig, var kablet et greit kompromiss så lenge det er USB-C.

Aggressive pinky stagger

Et tradisjonelt tastatur har en viss formfaktor hvor radene er forskjøvet horisontalt, dette kalles «row stagger». Ergonomiske tastaturer har ikke denne horisontale forskyvningen, men de har veldig ofte en vertikal forskyvning. Dette kalles «columnar stagger». «Pinky stagger» sier noe om hvilken grad av vertikal forskyvning kolonnen til lillefingeren har. Det populære Ferris tastaturet er såvidt jeg har skjønt det første til å popularisere dette konseptet, og mange bruker uttrykket «Ferris-aktig stagger» eller «aggressive pinky stagger». Dette er spesielt ergonomisk for de som har kort lillefinger.

Billig

En mikrokontroller (eller MCU = micro controller unit) er en av de dyreste delene i et selvbygger tastatur. En av de mest populære mikrokontrollerne er Pro Micro, som er et rimelig USB-C kort. Tastaturet jeg bygde koster meg ca 1400kr inkludert frakt, moms og tollavgift:

  • 450kr for Kaihl choc v1 purple brytere (25g)
  • 60 kr for 2 Blackpill STM32F401 mikrokontrollere
  • 150kr for 5 PCB kort (her hadde jeg en rabattkode)
  • 420kr for keycaps, 2 jack utganger og en jack kabel
  • 90kr for antiskli matte som beskyttende underlag
  • 230kr i moms og tollavgift

Og den nye loddestasjonen jeg kjøpte nevner vi ikke her. ;-)

Enkelt å bygge

Ikke spør meg om detaljene her, men for å forhindre noe som kalles «N-Key Rollover», så må det sitte en diode på hver eneste bryter. Det øker tastaturets byggetid og kompleksitet da på grunn av de ekstra komponentene som må loddes på. Blackpill mikrokontrolleren har nok I/O porter til at man kan unngå dette og dermed slippe dioder i designet.

Alle delene ankommet postkassa, klart for lodding.

Cantor-remix med MBK Blank Keycaps

Med disse målene tatt i betraktning started jeg letingen etter tastaturet som ville oppfylle de alle. Jeg fant egentlig ingen som passet helt, men etter mye leting fant jeg et som oppfylte alle bortsett fra ett mål - nemlig Cantor tastaturet. Den eneste ulempen var at den hadde 42 taster, og jeg ville virkelig ikke ha 6 ubrukte taster når jeg først skulle bygge meg et selvbygd tastatur! Jeg vurderte en liten stund å prøve meg på KiCad for å fjerne de overflødige tastene i pcb designet, men før jeg rakk å gjøre noe som helst dukket et slikt design opp i et forum. Det var Cantor-remix.

Jeg bestilte alle delene og kjøpte meg en loddestasjon. Hvis du ikke har loddet noe særlig før som meg, les deg gjerne litt opp på lodding før du begynner på et slikt prosjekt - det var like før jeg ga opp! Du kan se flere detaljer og kommentarer i Reddit posten min på /r/ErgoMechKeyboards.

Videre lesing

Hvis du ble nysgjerrig på 36 tasters tastaturer, har skaperen av Miryoku en lang liste over slike tastaturer her. Sjekk også ut min egen webside hvor jeg har begynt å lage min egen lille oversikt. Ellers anbefaler jeg kbd.news på det varmeste, som er et nettmagasin med ukentlig nyhetsbrev.