Skip to content

Sommerprosjekt 2023Sommerprosjekt hos Grønt Flagg

Profilbilde av Praveen Kirubaharan

Forfatter

Praveen Kirubaharan
5 minutter lesetid

Vi er team Grønt Flagg, også kjent under navnet “Green team, dream team”! Denne sommeren har vi tilbragt seks fantastiske uker på kontoret til Omegapoint med Grønt Flagg som kunde.

Team Grønt Flagg består av fire studenter fra NTNU:

 • Anna Doan - Datateknologi
 • Fredrik Eiding - Informatikk
 • Jonah Wiecek - Datateknologi
 • Sebastian Baglo - Ingeniørvitenskap & IKT

Om prosjektet

Grønt Flagg er en miljøsertifiseringsordning for barnehager og skoler. For at en barnehage eller skole skal bli miljøsertifisert må de oppfylle syv kriterier:

 1. Deltakelsen skal besluttes av styret. Et miljøråd skal opprettes.
 2. Det skal utføres en miljøgjennomgang.
 3. Miljøtema skal velges og en miljøhandlingsplan for periodens prosjekt skal utarbeides.
 4. Prosjekt skal evalueres, rapporteres og følges opp.
 5. Prosjektet skal i størst mulig grad relateres til skolens læreplaner, eller til barnehagens rammeplan.
 6. Informer og involver hele skolen, barnehagen og lokalmiljøet.
 7. Miljøregler skal utarbeides og implementeres.

Kriterium 2 går ut på at det årlig skal utføres en miljøgjennomgang ved skolen eller barnehagen for å kartlegge barnehagens/skolens miljøstatus. Hensikten med gjennomgangen er å gi ideer og tiltak barnehagen/skolen kan sette i gang til målsetninger for miljøarbeidet det kommende året.

Tidligere har denne miljøgjennomgangen vært en pdf barnehagen/skolen manuelt skriver ut og fyller inn for deretter skanne dokumentene, for å laste det opp igjen. Ja enig, en tungvint prosess.

Årets sommerprosjekt gikk derfor ut på å digitalisere denne miljøgjennomgangen!

Vi var heldige og hadde ekstremt frie tøyler til hvordan vi skulle løse oppgaven. Vi endte opp med en fullstack-applikasjon som ble utviklet fra bunnen av, hvor vi bestemte oss for at alle skulle ta del i alle teknologiene i stedet for å dele oss opp i frontend- og backendgrupper. Frontend ble skrevet i React med Typescript, og backend ble skrevet i .NET med C# og TableStorage. Det var en lærerik prosess, og vi bestemte oss for å ha«lekent», et av Omegapoint Norges verdier, i bakhodet da vi utviklet webapplikasjonen. I tillegg utviklet vi en adminside i asp .NET hvor Grønt Flagg kan administrere miljøgjennomgangskjemaene.

Sikkerhet har også vært et hot tema gjennom prosjektet, hvor vi har hatt sikkerhetsanalyse av systemet ved å gå gjennom STRIDE og mappe disse til OWASP Top 10. Denne sikkerhetsanalysen resulterte i 3 sikkerhetstiltak utført på applikasjonen. Meget kult å utføre dette på eget system og avdekke sikkerhetshull🤓

Hvordan vi jobbet

Smidig utvikling har vært essensielt i teamet. Hver uke startet med sprintplanlegging, og avsluttet med demo og retrospektiv på fredager. Vi hadde også daglige standup kl 0900 og vi la til en daglig kontorstrekk kl 1400 - viktig å ta gode pauser!
Etter denne sommeren kan jeg si på vegne av teamet at vi alle har blitt guder i git. Et ryddigere git-repo skal man lete lenge etter! Vi ble tidlige enige om git konvensjoner og strategier som gjorde det lettere å gjøre codereviews, som igjen gjorde lettere for alle å ha eierskap til produktet. Så hit us up hvis du trenger git tips!

Hva har vi lært

Som sagt har gode git-konvensjoner har vært nøkkelen i prosjektet. Dette har ført til et ekstraordinært ryddig gitrepo som igjen har ført til lettere codereviews. Vi har alle lært oss en ny teknologistakk, og generelt hvordan pipelinen og flyten mellom backend og frontend fungerer. Det har vært spennende å utvikle et produkt for en reel kunde, og balansere forholdet mellom kundens krav og hva teamet har kapasitet til å få til.

I tillegg kan vi nesten kalle oss baristaer etter denne sommeren, da vi er blitt eksperter på espressomaskinen og melkesteameren!

Sosialt

Vi kickstartet sommeren med hyttetur på Hafjell. Dette var en super tur hvor vi ‘bondet’ med alle studentene og fikk innføring for hva som skulle skje i sommer. Det kunne ikke vært en bedre start på sommerjobben for å si det sånn, 10/10!
I tillegg til alt det lærerike som har skjedd på jobb, har det foregått mye sosialt! Hver tirsdag har det vært sosialt opplegg med alle sommerstudentene. Vi har blant annet vært på Paint’n Sip, lazer tag, badstue på Kok og Fangene på Fortet.

Det har også vært ekstremt hyggelig å lunsje med det andre teamet, og mye ping pong kamper mellom slagene! Ikke minst ispauser på de heteste dagene, og spesielt bollefredag!

Vi har alt i alt hatt en fantastisk lærerik og givende sommer, og er strålende fornøyd med de 6 ukene vi har tilbragt her! Takk for en hyggelig sommer, og takk til Mari Fredriksen som super team leader!